top of page

Historikk - Sportsklubben Heros

Sportsklubben Heros ble stiftet 15. mars 1946 av Henning Hansen, Andreas Iversen, Walter Kaufmann, Olaf Olsen, William Reitan, Finn Schønberg og Bjarne Svendsen.

De innkalte til konstituerende møte 9. april 1946, og Heros er eldst blant de rene bordtennisklubbene i Norge i dag. 16 medlemmer var med på konstitueringen, men innen nyttår 1946 var medlemstallet økt til 82.

Klubbens formål var "ved samarbeid og kameratskap å fremme idretten og friluftsliv i sunne former".

Første formann i klubben var Andreas Iversen, som også var med å stifte

Norges Bordtennisforbund uken etter stiftelsen av Heros.

​

I tillegg til bordtennis drev klubben den gang med badminton og orientering.  Bordtennis hadde i starten spillelokale i en kjeller på Engen 37. Etter hvert fikk klubben også treningstider i Tennis hallen og gymnastikksalen på Fridalen skole.

Den sportslige innsatsen i bordtennis var på topp fra starten.  Heros vant det første offisielle NM for lag 23.-24.mars 1946 med Andreas Iversen, Walter Kaufmann, Olaf Olsen, William Reitan og Finn Schønberg, mens Schønberg vant det første NM i single.  Sportsklubben Heros vant for øvrig lag-NM 13 år på rad i starten fra 1946 til 1958.  Klubben fikk sine første internasjonale spillere ved Kaufmann og Schønberg som begge deltok i landskamper mot Danmark og Sverige i desember 1946.

I 1947 kom dobbel på programmet i NM, og det ble vunnet av Finn Schønberg og Olaf Olsen.  Norgesmesterskapet ble arrangert i Vikinghallen i Bergen, og Heros var fyldig representert og forsynte seg godt av medaljene.  Laget hadde en meget lovende juniorklasse der brødrene Kåre og Olaf Hernæs tok 2. og 3.plass.  Kåre var bare "guttungen" og vant juniorklassen i NM de 3 neste årene.

Dameklassen var første gang på NM-programmet i 1947, og Heros gjorde "rent bord". I. Røtting Olsen ble Norgesmester med Bergliot Kaufmann på 2.plass og Marny Hernæs på 3.plass. Flere Herosspillere var på landslaget i 1947, og medlemstallet var økt til 115.

Økonomien var ikke den beste de første årene da det bl.a. trengtes penger til kjøp av bord og annet utstyr og det måtte betales for lokalleie.  Klubben hadde også egen klubb avis som det kostet å trykke.  Det ble holdt utlodninger og arrangert danseaftener for å skaffe inntekter.  Høsten 1949 ble det stiftet en egen dameklubb innen Heros med det formål å støtte klubben økonomisk.  De avholdt juletrefester og te fester.

I 1948/49 ble samtlige landskamper spilt med rene Heroslag.  I VM i Stockholm spilte Kaufmann, K. Hernæs, Reitan, Schønberg og Svendsen.  Heros hadde et bra samarbeid med svenske spillere, og Kåre Hernæs ble invitert til Borås Idrettsforening der han hadde et lærerikt opphold før VM.

Ved NM i Oslo i 1949 stilte Heros med 3 lag som tok 1.,2. og 3.plass i herreklassen.  Treningsforholdene i Bergen var nå blitt bedre med trening på Øvregaten skole, og i 1950 startet trening i Vikinghallen.  Leieutgiftene var imidlertid store, ca.kr.4.500,- pr. år, og allerede den gang ble det derfor undersøkt mulighetene for å bygge en egen hall, og det ble sendt søknad til kommunen om feste av tomt.  (Dette har imidlertid vært en vanskelig sak, og i dag 50 år etter har Bergen fortsatt ingen egen bordtennis hall.)

Den første bordtennisleir i Norge ble arrangert av Heros på Sunnhordland Folkehøyskole på Halsnøy fra 15. til 28.juli 1950.  NBTF ble delaktig på leiren som ble utvidet til landsleir.  W. Reitan hadde ordnet med topptrener fra Sverige, og den kjente landslagsspiller, Weine Fredrikson, var en "kjernekar" som det står i referatet fra leiren.  Det var både teoretisk og praktisk undervisning, konkurranser i alle tenkelige former, underholdning, oppvisning, fotballkamper, bading, ungdomsgudstjeneste og andre sosiale arrangementer.  Leiren hadde stor betydning for norsk bordtennis, og deltakerne ønsket ikke å dra hjem etterpå.  Det hadde vært svært lærerikt og ved avslutningen kom "smukke taler på en snor, og alle som en lot til å være et minne rikere på sommerleiren og uttalte håpet om at det snart måtte gjenta seg".

Fra sesongen 1951/52 kan nevnes at William Reitan fikk tildelt forbundets bragdmerke, det første som ble utdelt i landet, etter flerårig god innsats for bordtennissporten.  Kåre Hernæs dominerte stort ved bordtennisbordet og vant samtlige konkurranser der han deltok og sikret seg kongepokalen i NM.

I 1953 fikk klubben sin første forbundspresident, Andreas M. Iversen.

Etter den tid har flere Herosmedlemmer hatt denne stillingen, og mange har gjort et stort arbeid for bordtennisen i Norge. Asbjørn Alvær fikk NIFs hederstegn i 1964, mens Kjell Svanevik fikk samme tildeling i 1983.  Kjell Svanevik, Knut Håvåg, Don Alexander og Tor Bakke er også æresmedlemmer i NBTF,  

De siste årene har det vært arrangert flere bordtennisskoler og talentene er blitt fulgt opp med organisert trening.  Noen har også vært med på forbundssamlinger og landslagsgruppe for yngre.  Heros har vært ledende på Vestlandet når det gjelder rekruttering og i kretsserien for gutter vant klubben vår både 11, 13 og 15 årsklassen i årene omkring år 2000. I landsfinalen i Bandacup i Skien juni 2000 var 8 av 9 deltakere som representerte Hordaland Bordtenniskrets fra Heros.

I dameklassen har Heros vært på topp i Norge fram til begynnelsen 2000-tallet, og Sonja Rasmussen, Lill Wennberg og Rigmor Sørensen har dominert med henholdsvis 61, 52 og 43 NM-gull.  I hoved-NM i 2000 gikk alle gullmedaljene i dameklassene til Heros, og samlet har 77 Herosspillere tatt gull i NM.

I herreklassen er vi blitt noe akterutseilt og mangler toppene. Med den rekruttering vi har i dag og fremgangen for de yngre talentene, ser vi imidlertid lysere på fremtiden.

Oversikt over NM-vinnere

https://bordtennis.no/norgesmestere/

​

bottom of page